Күйзеліске түскенде көмектесетін тағамдар

0 9

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мәліметіне сүйенсек, әлем бойынша жүрек ауруынан кейінгі екінші орында депрессия тұр.

Депрессия – жабығу, торығу, күйзелу деген мағынаны білдіреді. Яғни, күнделікті күйбең тірліктің қамы мен бүгiнгідей экономикалық, рухани дағдарысты уайымдайтын жандардың жүйкелерi жұқарып, күйзеліске ұшырайды. Мамандар жүйкенің сыр беруіне тағамдар да әсер ететінін айтады.

Мамандардың айтуынша мұндай күйде тәтті, ащы және қуырылған тағамдарды пайдаланбаған жөн екен. Сонымен қатар алкогольді сусындардан да аулақ болған дұрыс. Күйзеліске ұшырағанда ішетін тамағыңыз баланстандырылған болуы тиіс. Ендеше біз сіздердің назарларыңызға күйзеліске төтеп беретін тағамдар тізімін ұсынамыз.

Цитрустік жемістер. Цитрустік жемістердің құрамында С дәрумені көп. Ал С дәрумені көңіліңіздің көтеріңкі жүруіне әсер етеді. Мысалы: балмұрын, қарақат, қаражидек, киви.

Сүтті тағамдар. Дәрігерлердің айтуынша, сүтті тағамдардың құрамында табиғи тынышталдыратын кальцийлер көптеп кездеседі екен. Сүтті тағамдар күйзелістің алдын алуға пайдалы.

Қара шай. Қара шайдың құрамына кіретін тианин аминқышқылы иммунды жүйеңізді жақсартады. Сабырлы болуға көмектесіп, көңіл-күйіңізді көтереді.

Балық және теңіз өнімдері. Бұлардың құрамында уайым-қайғыдан құтқаратын В6 және В12 дәрумені бар. Сонымен қатар теңіз өнімдері селен мен мырыштың қайнар көзі болып табылады.

Миндаль. Миндальдың құрамындағы мырыш, Е дәрумені күйзеліс нәтижесінде пайда болатын бос радикалдармен күреседі. Ал В2 витанмині мен магний серотонин синтезі кезінде қатысады.

Банан. Банан керемет антистрестік жеміс. Депрессияға көп түсетін адамдарға пайдалы. Өйткені оның құрамында В тобындағы дәрумендер өте көп.