Жасанды интеллект «әзірлеген» балмұздақ

0 22

Италиялық балмұздақ шебері Джанфранко Сампо жасанды интеллектті қолданып, азық-түлік қалдықтарын азайтқан

Қыркүйек айының соңында Миланда ауа температурасы қайтадан 30°C-қа дейін көтерілді. Қала тұрғындары демалыстан оралып, ыстықтан құтылуға тырысып жатқанда, Миланның орталық вокзалында туристер ағыны өсіп келеді. Бұл фондық көрініс – балмұздақ шебері Джанфранко Сампо үшін маңызды ақпарат, өйткені, оның «Terra» атты инновациялық джелато бутигінде жасанды интеллект арқылы климаттық деректер тікелей компьютерлік жүйеге жіберіледі.

Сампо және оның командасы БАҚ назарын өзіне аударды, себебі олар «ChatGPT»-дің ұсыныстарын пайдалана отырып, жаңа балмұздақ дәмдерін әзірлеп жатыр. Алайда, Сампоның «ЖИ» технологиясымен қол жеткізген ең үлкен жетістігі – азық-түлік қалдықтарын азайту. Ол «ЖИ» негізінде әрбір дәмнің қажетті мөлшерін дәл есептеп, әр ингредиентті нақты өлшемде қолданады. Мұндай жүйе болжамдар жасап, өнімнің артық сақталуын болдырмайды.

«Егер сізге үлкен қойма қажет болса, оны басқару қиынға соғады. Ал болжамдарды дұрыс жасайтын жүйе кеңістікті үнемдейді, бұл әсіресе ірі қалаларда, халықаралық мегаполистерде үлкен қаржылық үнемдеу әкеледі, себебі онда сақтау орындары өте қымбат», деді Сампо «Euronews Culture» арнасына берген сұқбатында.